Gotujemy smacznie, zdrowo i kolorowo.

Innowacja ,,Gotujemy, smacznie, zdrowo i kolorowo“ realizowana jest od września 2016 r. z dziećmi 5 i 6 letnimi. W roku 2018 innowacja została zmodyfikowana i zostaną przeprowadzone zajęcia dla dzieci 4 letnich. Dzięki kulinarnym zmaganiom , dzieci poznają smaki z różnych stron świata oraz zapoznają się z informacjami o wybranych krajach. Odbędą kulinarne  podróże do Polski, Meksyku, USA, Australii, Francji, Włoch, Afryki, Japonii, Peru i Wielkiej Brytanii. 

Wszystkie podejmowane działania wprowadzą dzieci w świat kuchni, która jest pełna smaków i zapachów. Celem innowacji jest zainteresowanie dzieci gotowaniem jako umiejętnością pożytecznie wykonywaną w życiu codziennym, która z czasem może przerodzić się w hobby, ale także ukształtowanie u dzieci nawyków prawidłowych postaw prozdrowotnych w zakresie odżywiania oraz produkcji zdrowych potraw. Edukację w zakresie prawidłowego odżywiania i przygotowywania posiłków można i trzeba zacząć bardzo wcześnie tzn. już od przedszkola. 

 

 

Pięciolatki z gr ,,Motylki" pieką ciasto z mango

Meksykańskie ciastka z sokiem pomarańczowym - gr .,,Muchomorki"

,,Mądre sowy" i ciasto ze śliwkami.

Sałatka owocowa - czterolatki z gr.,,Muchomorki"

Owocowe szaszłyki przygotowane przez dzieci z gr.,,Motylki"