,,Sposób na zdrowie"

 

 W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, pieką ciasta, bułeczki, rogaliki. Wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie , drugie śniadanie , obiad. Stanowią ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy ( zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Posiłki zaplanowane są na podstawie produktów naturalnych. Różne produkty zawierają składniki odżywcze w różnych ilościach i proporcjach. Największą wartość odżywczą maja produkty wysokiej jakości oraz najmniej przetworzone.

Co jedzą dzieci w naszym przedszkolu…..

  • Jadłospisy dla dzieci uwzględniają zasady zdrowego odżywiania
  • Wszystkie substancje odżywcze, w tym mikroelementy i witaminy, są najlepiej przyswajalne, jeśli ich źródło jest naturalne – dlatego też unikamy sztucznie syntetyzowanych dodatków
  • Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach jednocześnie
  • Zgodnie z piramidą żywienia posiłki nasze zawierają produkty ze wszystkich grup: zbożowe, warzywa i owoce,produkty białkowe, cukry i tłuszcze

Od połowy lutego 2016 roku serwowane posiłki w Przedszkolu nr 4 są jeszcze zdrowsze, ponieważ  przygotowywane w Piecu konwekcyjno-parowym. Dzięki posiadaniu takiego pieca nasza przedszkolna kuchnia jest bardziej nowoczesna, a przygotowane potrawy spełniają najwyższe standardy, zarówno jeśli chodzi o walory smakowe jak i zdrowotne. Jako Przedszkole o profilu ekologiczno-zdrowotnym żywienie jest dla nas jednym z najważniejszych zadań.

Jak działa taki piec ? Jego moc polega na wymuszonym obiegu powietrza, które kilkakrotnie zwiększa współczynnik wnikania ciepła przy jednoczesnym zmniejszeniu przyściennej strefy chłodnej produktu i stawianego przez nią oporu cieplnego. Dodatkowe zastosowanie pary wodnej powoduje zwiększenie współczynnika wnikania ciepła 30-60%, przy czym czynnikiem grzewczym zamiast suchego powietrza jest tu mieszanina parowo-powietrzna. Para wodna w pierwszym etapie procesu styka się z zimnymi produktami i ulega skropleniu, przez co oddaje swe ciepło parowaniu i jednocześnie nawilża produkt.

Korzyści z pieca:
• możliwość obróbki beztłuszczowej ,dlatego potrawy są zdrowe, dietetyczne,
• gotujemy w parze, dlatego nie tracimy soli mineralnych, witamin, warzywa zachowują piękny kolor,
• możliwość równoczesnego gotowania różnych potraw bez przechodzenia zapachu,
• oszczędzamy energię i wodę,
• kontrolujemy parametry obróbki,
• mierzenie temperatury w potrawie podczas pieczenia (sonda termiczna).

Przygotowywane przez panie kucharki   posiłki są bardzo smaczne, a jednocześnie zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia.