Według Światowej Organizacji Zdrowia „zdrowie to nie tylko brak choroby lub niepełnosprawności, lecz stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego”. We współczesnym podejściu do zdrowia uwzględnia się całościową koncepcję, która traktuje człowieka jako całość.
Składają się na nią aspekty zdrowia:
- zdrowie fizyczne
- zdrowie psychiczne
- zdrowie społeczne
- zdrowie duchowe
Promocja zdrowia jest nową koncepcją i strategią działań dla zdrowia.
Podstawowe jej założenia sformułowano w 1986 roku w Karcie Ottawskiej, w czasie I Konferencji Promocji Zdrowia w Ottawie, wg. tej karty promocja zdrowia to proces umożliwiający ludziom zwiększenie kontroli nad swoim zdrowiem w celu jego poprawy. Działania w promocji zdrowia ukierunkowane są na kształtowanie u ludzi zachowań prozdrowotnych oraz dokonywanie zmian w środowisku życia.
Zasady zdrowego żywienia
-
Kluczem do zdrowia jest codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta.
-
Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Powinniśmy jeść 3 - 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
-
Znaczną część codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce.
-
Głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze)
-
W naszej diecie powinny znaleźć się też mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
-
Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych.
-
Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
-
W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
-
Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) – minimum 2 litry dziennie.
-
Unikaj alkoholu, kawy i mocnej herbaty.