Logo

PRZEDSZKOLE nr 4 w STALOWEJ WOLI o profilu ekologiczno - zdrowotnym

s1
s2
s3
s4
s6
test
Slider2

Sposób na zdrowie

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Panie kucharki same robią domowe pierogi z różnymi farszami – kaszą gryczaną, szpinakiem, naleśniki z mąki razowej, pieką ciasta z marchewką i szpinakiem, ciasteczka owsiane. Pieką mięsa i ryby. Wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia dzieci jedzą cztery smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek Stanowią ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Posiłki zaplanowane są na podstawie produktów naturalnych. Różne produkty zawierają składniki odżywcze w różnych ilościach i proporcjach. Największą wartość odżywczą maja produkty wysokiej jakości oraz najmniej przetworzone.

Co jedzą dzieci w naszym przedszkolu…

  • Jadłospisy dla dzieci uwzględniają zasady zdrowego odżywiania
  • Wszystkie substancje odżywcze, w tym mikroelementy i witaminy, są najlepiej przyswajalne, jeśli ich źródło jest naturalne – dlatego też unikamy sztucznie syntetyzowanych dodatków
  • Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach jednocześnie
  • Zgodnie z piramidą żywienia posiłki nasze zawierają produkty ze wszystkich grup: zbożowe, warzywa i owoce, produkty białkowe, cukry i tłuszcze

Od połowy lutego 2016 roku serwowane posiłki w Przedszkolu nr 4 są jeszcze zdrowsze, ponieważ przygotowywane w Piecu konwekcyjno – parowym. Dzięki posiadaniu takiego pieca nasza przedszkolna kuchnia jest bardziej nowoczesna, a przygotowane potrawy spełniają najwyższe standardy, zarówno jeśli chodzi o walory smakowe jak i zdrowotne. Jako Przedszkole o profilu ekologiczno – zdrowotnym żywienie jest dla nas jednym z najważniejszych zadań.

Jak działa taki piec? Jego moc polega na wymuszonym obiegu powietrza, które kilkakrotnie zwiększa współczynnik wnikania ciepła przy jednoczesnym zmniejszeniu przyściennej strefy chłodnej produktu i stawianego przez nią oporu cieplnego. Dodatkowe zastosowanie pary wodnej powoduje zwiększenie współczynnika wnikania ciepła 30 – 60%, przy czym czynnikiem grzewczym zamiast suchego powietrza jest tu mieszanina parowo – powietrzna. Para wodna w pierwszym etapie procesu styka się z zimnymi produktami i ulega skropleniu, przez co oddaje swe ciepło parowaniu i jednocześnie nawilża produkt.

Korzyści z pieca:

  • możliwość obróbki beztłuszczowej, dlatego potrawy są zdrowe, dietetyczne,
  • gotujemy w parze, dlatego nie tracimy soli mineralnych, witamin, warzywa zachowują piękny kolor,
  • możliwość równoczesnego gotowania różnych potraw bez przechodzenia zapachu,
  • oszczędzamy energię i wodę,
  • kontrolujemy parametry obróbki,
  • mierzenie temperatury w potrawie podczas pieczenia (sonda termiczna).

Przygotowywane przez panie kucharki posiłki są bardzo smaczne, a jednocześnie zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia. 

Podczas spotkania z dentystą poszerzamy swoje wiadomości na temat higieny jamy ustnej

Zakładamy zielone ogródki z nowalijkami, które wykorzystamy do zdrowych kanapek

DO KOŃCA WAKACJI 2019 POZOSTAŁO

44

dni

11

godzin

17

minut

52

sekund

Najnowsze galerie