W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, pieką ciasta, bułeczki, rogaliki. Wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie , drugie śniadanie , obiad. Stanowią ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy ( zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Posiłki zaplanowane są na podstawie produktów naturalnych. Różne produkty zawierają składniki odżywcze w różnych ilościach i proporcjach. Największą wartość odżywczą maja produkty wysokiej jakości oraz najmniej przetworzone.

Co jedzą dzieci w naszym przedszkolu…..

  • Jadłospisy dla dzieci uwzględniają zasady zdrowego odżywiania
  • Wszystkie substancje odżywcze, w tym mikroelementy i witaminy, są najlepiej przyswajalne, jeśli ich źródło jest naturalne – dlatego też unikamy sztucznie syntetyzowanych dodatków
  • Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach jednocześnie
  • Zgodnie z piramidą żywienia posiłki nasze zawierają produkty ze wszystkich grup: zbożowe, warzywa i owoce,produkty białkowe, cukry i tłuszcze

 

Maria Zubrzycka                                                                                  

Dyrektor przedszkola